Energiomstilling – hva kan Canada lære av Norge?

Jordan (Meimei) Weston

Harvard-studenten Jordan (Meimei) Weston reiste til Norge for å lære mer om bærekraftige energiløsninger. Som gjesteforsker i NORCE ser hun på hvordan Norge, som både er kjent for sin innsats mot klimaendringer og utvikling av havvindteknologi, kan fungere som en modell for Canada.

Reisen til Norge begynte ved at en professor på Harvard satte henne i kontakt med Øyvind Paasche i NORCE: 

Paasche og jeg møttes deretter på en konferanse på Harvard for ett år siden. Dette førte til en seks måneders gjesteforsker-stilling i NORCEs forskergruppe Forecasting Engine og i Climate Futures-senteret, forklarer Weston. Halvåret i Norge finansieres gjennom et Alex Booth Research Fellow-stipend.

Westons studier på Harvard fokuserte på rollen til naturgass i energiomstillingen i Canada. I NORCE skal hun forske videre på hvordan Norges rolle innen innsats mot klimaendringer og utvikling av havvind, kan tjene som en modell for Canada for å fremskynde energiomstillingen fra mer skadelige fossile brensler til nye bærekraftige løsninger.

Siden både Canada og Norge strever med å balansere sterke petroleumsindustrier og ambisiøse klimamål, ønsker jeg å fange hvordan Norge, til tross for motstridende nasjonale interesser i å utvinne og eksportere fossile brensler, har steget frem på den globale scenen som en klimaleader. Havvind er en stor del av denne balansegangen, så jeg fokuserer på Norges utvikling av denne avanserte industrien.

Jobber du med andre forskere i NORCE? Hvordan har du opplevd arbeidskulturen i Norge, og livet i Bergen?

Øyvind Paasche er min veileder, og Iselin Medhaug er min forskningsgruppeleder. Jeg har også hatt muligheten til å lære av NORCE-forsker Ida Marie Solbrekke, som har gjort banebrytende forskning på havvind i Norge, Finn Gunnar Nielsen, som hjalp til med å modellere den første flytende vindturbinen noensinne, Kristin Halvorsen i Cicero, som tidligere var leder av SV i Norge, og andre eksperter på feltet. Generelt elsker jeg «arbeidslivsbalansen» her i NORCE – arbeidstidene er fleksible og tar hensyn til folks familieliv og livet utenfor jobb, noe som holder produktiviteten og motivasjonen høy i arbeidstiden.

Opprinnelig fra Vancouver i Canada, en by som også kan være litt regnfull, tilpasser Weston seg godt til livet i Bergen.

Selv om det regner ofte her i Bergen, har de solrike dagene i det siste vært helt magiske. Kulturen her tilbyr også mye: rik historie, stort engasjement for fysisk aktivitet, og vennlige mennesker – dette oppveier eventuelle ulemper med mye regnvær. Jeg virkelig elsker livet her! Det har vært en flott opplevelse så langt, og jeg tror ærlig talt at jeg vil flytte tilbake senere i livet, sier hun.

Weston vil også benytte anledningen til å utforske mer av Norge denne våren.

Jeg planlegger å delta i Arctic Triple-løpet i Lofoten, som vil være et høydepunkt i oppholdet. Jeg planlegger også å utforske mer av landet. Foreldrene mine blir med meg på sykkelturen fra Finse til Flåm. Vi skal også besøke Rjukan og Ålesund, hvor familien min har røtter. I Ålesund skal vi se stedet hvor mine forfedre bodde og forhåpentligvis møte noen av etterkommerne.

Og hvis folk ønsker å ha en prat om energiomstillingssystemer, kan de kontakte deg?

Definitivt! Jeg elsker kaffepauser, enten det er personlig eller online. Det vil være en glede å dele noe av min forskning, lære om andres arbeid, og jeg vil forsøke å svare på spørsmål etter beste evne!