Science4Impact – podcast med Ida Marie Solbrekke

Hvor skal vi bygge vindkraft? Hvilke områder egner seg?
Og hvordan ser helheten i et energisystem basert på fornybare kilder ut?

NORCE-forsker Ida Marie Solbrekke er gjest i podcasten Science4Impact med Anne Husebekk og Bjørn Kjærand Haugland. Solbrekke, som har PhD i vindenergi, har kartlagt vindressurser og sett på hvordan vi kan utnytte variabiliteten i vær til fordel for vindkraftproduksjon.

– Man innser underveis at det er lettere sagt enn gjort. Det er jo ikke bare vindressursene som teller inn når man skal plassere vindparker. Hvor fiskes det? Hvor er det shippingaktivitet? Hvor er det verdifulle områder med tanke på biodiversitet?, spør Solbrekke.

Vi får høre om status på vindkraftforskningen i dag, svingninger i vindressursene, vindkraftproduksjon under ekstreme værforhold og konfliktlinjer i vindkraften.

– Hvordan er vinden opp mot 2050?
– For å kunne si noe om hvordan vinden er forventet å være i fremtiden, må vi se hvordan den har vært i fortiden. Disse lange svingningene i vindressurser, som kanskje har en periode på 40-60 år – det har mye å si om du er på toppen eller på bunnen av en slik svingning. Det kan utgjøre titalls millioner i tap av inntekt hvis du antar at du er på topp når du egentlig er på vei inn i en bunnfase av den lange svingningen, forteller Solbrekke.