I avhandlingen «Statistical modeling of climate risk in home insurance claimr» har Yue Shi undersøkt hvordan endringer i klimaet påvirker forsikringsmeldte skader på eiendom. Hun brukte statistiske modeller for å bestemme sammenhengen mellom forsikringskrav og værrelaterte faktorer.

Yue Shi, doktorgradsstudent ved NHH og forsker i Climate Futures, forsvarte sin avhandling ved NHH Norges Handelshøyskole 24. april 2025. Avhandlingen er basert på historiske værdata fra Meteorologisk institutt og et datasett fra Tryg Forsikring, et av de ledende forsikringsselskapene i Norge. Forskningsresultatene viser at endringene i klimaet gir økt risiko for vannskader på eiendom, men det er også betydelige geografiske forskjeller:
– Forsikringsselskaper bør vurdere å justere premiene basert på lokal værhistorikk og sesongvariasjon. Klimarelaterte risikoer er ikke de samme overalt, og tidspunktet for justeringer er også viktig, sier Yue Shi i et intervju med NHH Bulletin.
I de to første kapitlene utforsker Yue Shi ikke-katastrofale nedbørsrelaterte boligforsikringskrav dekket av forsikringsselskapet. Det tredje kapittelet utvider analysen til en omfattende undersøkelse av vannskader på private bygninger, inkludert krav fra både Norsk naturskadepool og forsikringsselskapet.
Kapittel 1. Assessing the dependence between extreme rainfall and extreme insurance claims: A bivariate POT method
Det første kapittelet studerer det økende antallet forsikringskrav som skyldes ekstreme regnværshendelser. Forskning tyder på at ekstreme værhendelser blir hyppigere og mer intense, noe som skaper utfordringer for forsikringsbransjen. Gjennomsnittsverdier skjuler ofte betydelige variasjoner i ytterpunktene. IPCCs sjette evalueringsrapport fremhever at endringer i nedbørsekstremer skiller seg betydelig fra gjennomsnittlig nedbør, og understreker viktigheten av å fokusere på ekstremer for effektiv klimarisikostyring.
Ekstreme værhendelser kategoriseres i katastrofale naturkatastrofer og ikke-katastrofale lokale ekstreme hendelser. Til tross for at de forårsaker betydelige tap, får ikke-katastrofale hendelser mindre oppmerksomhet i forskningen. Dette kapittelet fokuserer på disse lokale hendelsene, nærmere bestemt kraftig regn i Norges to største kommuner. Ved bruk av avanserte statistiske metoder finner studien en sterk sammenheng mellom ekstrem regn og høyt antall boligforsikringskrav. Regionale forskjeller i nedbør identifiseres som nøkkelindikatorer for forsikringsrisiko på boliger. Disse innsiktene bidrar til å utvikle tilpassede prismodeller og robust kapitalreservehåndtering, noe som bidrar til forsikringsbransjens langsiktige bærekraft i et klima i endring.
Artikkelen er publisert i Risk Analysis (http://doi.org/10.1111/risa.70033).
Chapter 2. Hidden semi-Markov models for rainfall-related insurance claims
(medforfattere: Antonio Punzo, Håkon Otneim og Antonello Maruotti)
Dette kapittelet undersøker tidspunktet og mønstrene for boligforsikringskrav grunnet regnskader i Norge. Ved bruk av en semi-Markov-modell (HSMM) fanger studien opp den komplekse og uforutsigbare naturen til disse kravene. Ved å teste ulike statistiske fordelinger identifiserer forskerne en fleksibel modell som nøyaktig representerer forsikringstap fra regnrelaterte hendelser.
Funnene fremhever viktigheten av å vurdere tidspunktet for værrelaterte forsikringskrav. Den foreslåtte HSMM fanger effektivt opp denne tidsmessige dynamikken og avslører en bekymringsfull trend: risikoen forbundet med kraftig regn har økt fra 2004 til 2020, noe som stemmer overens med observerte endringer i klimaet. Denne informasjonen er viktig for forsikringsselskaper, da den hjelper dem med å modellere risikoer nøyaktig og håndtere usikkerheter. Studien understreker behovet for at forsikringsselskaper tilpasser sine strategier for å møte de økende risikoene ved kraftig regn og kontinuerlig overvåker og revurderer disse risikoene. Til syvende og sist bidrar denne forskningen til en bedre forståelse av klimarisiko i forsikringsbransjen og støtter utviklingen av robuste og bærekraftige forsikringspraksiser.
Artikkelen er publisert i Insurance: Mathematics and Economics (https://doi.org/10.1016/j.insmatheco.2024.11.008 ).
Kapittel 3. Insurance in a Changing Climate: A Retrospective Study of Water-Related Claims and Pricing Strategies in Norway
(medforfattere: Geir Drage Berentsen og Håkon Otneim)
Det siste kapittelet gir en grundig analyse av vannrelaterte forsikringskrav for private bygninger. Her brukes data fra den nasjonale naturskadepoolen og fra forsikringsselskapet. Ved å modellere antall daglige krav fanger studien opp et bredt spekter av værpåvirkninger, fra lokale kraftige regnhendelser til store stormer. Dette er en av de første studiene som systematisk undersøker begge typer krav sammen.
I motsetning til tidligere studier som forutsier klimaendringers påvirkning ved bruk av fremtidige prognoser, tar denne forskningen en retrospektiv tilnærming for å rekonstruere historiske kravprofiler der direkte data ikke er tilgjengelig. Studien foreslår en statistisk modell for å adressere problemer som nullinflasjon og overdispersjon i kravdata, og utnytter høyoppløselige værdata for å rekonstruere historiske krav.
Resultatene viser geografiske variasjoner i værrelaterte risikoer for boligforsikring i Norges to største byer og identifiserer sesongmønstre i kravene. Kapittelet evaluerer også reaktive og proaktive prissettingsstrategier basert på den retrospektive analysen, og tilbyr verdifull innsikt for forsikringsselskaper for justering av premiene i respons til økt klimarisiko. Denne forskningen gir et robust rammeverk for å integrere værdata i aktuarmodellering og hjelper forsikringsbransjen med å tilpasse seg et endret klima.