Nytt 21-dagers varsel på Beta-Yr

Meteorologisk institutt har sammen med Climate Futures og NRK utviklet et 21-dagers værvarsel. Tjenesten testes nå på beta.yr.no. Målet er å samle erfaringer og tilbakemeldinger fra brukerne, slik at varselet kan publiseres på yr som en ordinær tjeneste i løpet av høsten. 

Skjermdump av tjenesten på beta.yr.no

De første 10 dagene av 21-dagers varselet tilsvarer de første 10 dagene i det vanlige værvarselet man nå ser på Yr. Fra dag 11 og frem til 21 dager brukes det datasett for ukesverdier fra meteorologisenteret i Reading, ECMWF. Fra dag 10 til dag 14 oppdateres varselet to ganger om dagen, og fra dag 15 til 21 oppdateres det én gang per dag. Bak dataene ligger det mye sannsynlighetsberegning og ensembleprognoser, og opptil 100 mulige værprognoser inngår i disse langtidsdataene.

Varselet vil naturlig nok være mest presist tidlig i perioden, men for bransjer som har behov for å se trender og tendenser lengre frem i tid kan dette gi en pekepinn på utviklingen fremover. I denne artikkelen hos Yr kan du lese mer om hvordan varselet er bygd opp og hvordan du kan gi tilbakemeldinger til utviklerne.