Fem kjappe: Xuan Li

«5 kjappe» er en serie som gir deg som leser innsikt i menneskene som jobber med og rundt Climate Futures. Denne gangen presenterer vi Xuan Li, som er PhD kandidat på NHH.

Foto: Xuan Li

Kan du fortelle oss litt om din bakgrunn?

Jeg vokste opp i byen Changchun, nordøst i Kina, og utdannet meg til økonom. Etter fullført bachelorgrad i økonomi ved Zhejiang University i Kina, flyttet jeg til Sverige for å ta master, også i økonomi, ved universitetet i Uppsala. Heldigvis ble jeg tilbudt jobb i Stockholm etter studiene, hvor jeg jobbet som forskningsanalytiker i feltet ESG investering, eller bærekraftig finans. I løpet av tiden i denne jobben var jeg vitne til en økende interesse i finanssektoren for å adressere utfordringer knyttet til klimaendringer. Det banet vei for et nytt kapittel i livet mitt i Climate Futures, som ikke kunne vært en mer perfekt måte å fortsette min reise med å hjelpe investorer forstå de sosioøkonomiske konsekvensene av klimaendringene.

Hva er din rolle på NHH?

Jeg er PhD student på NHH. Målet er å bidra til Climate Futures ved å produsere akademisk forskning sammen med andre forskere, samtidig som jeg fullfører kravene til PhD studiene. Jeg er på slutten av mitt første år nå, og ser fram til å begynne å forske på fulltid neste år.

På hvilken måte er du/din organisasjon involvert i Climate Futures?

Som en del av noden Motstandsdyktige Samfunn skal vi, i samarbeid med det norske pensjonsfondet KLP, gjøre en vurdering av hvordan klimaendringene kan påvirke finansmarkedet. Investorer har en viktig rolle i omstillingen til en grønn og bærekraftig framtid, men det er mange spørsmål vi fortsatt ikke har svaret på. For eksempel, i hvilken grad priser man inn klimarisiko i finansielle eiendeler i dag? Hvilke verktøy kan investorer bruke for å legge til rette for en grønn omstilling? Hvordan kan investorer gjøre direkte kapitalstrømmer om til bærekraftige aktiviteter på en effektiv måte? Den beste måten å besvare disse spørsmålene på er gjennom samarbeid mellom akademikere og praktikere, som er nøyaktig det Climate Futures ønsker å gjøre.

Hva liker du best med jobben din?

Det beste med jobben min er at jeg har frihet til å utforske ting som ikke har blitt oppdaget enda, takket være finansiell og intellektuell støtte fra NHH og alle involvert i Climate Futures. Det er luksus å ha muligheten til å følge den dype nysgjerrigheten i hjertet mitt og samtidig prøve å bidra til den største utfordringen menneskeheten står overfor i dag. Den kombinasjonen er vanskelig å komme over, og jeg prøver mitt beste å nyte hver eneste dag.

Hva tror du om mulighetene som kan komme ut av Climate Futures?

Climate Futures er ganske unik på den måten at det bringer sammen eksperter med en mengde forskjellige bakgrunner, noe jeg tror er nøkkelen til å takle klimaendringene. For eksempel, finanssektoren har nylig begynt å bruke klimaprediksjoner produsert av klimaforskere. Målet til vårt team er å bygge bro mellom klimaforskning og finans. Dette er virkelig innovativt og spennende. Ikke bare vil bare åpne dører til mer interessant og viktig forskningsspørsmål framover, men jeg tror også det kan hjelpe til å veilede samfunnet i disse avgjørende tider.